Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri
ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet
Türkoğlu, balığın bilinen en temiz ve sağlıklı gıda maddesi olduğunu
belirterek, "Ağır metal bulgusu bir balıkta yüksek çıktı diye hemen kanser
olgusu gelişecek diye konuşmak çok zor.' dedi.
Son yıllarda daha çok kültür balıklarının yendiğine dikkati
çeken Türkoğlu, şöyle devam etti: "En çok tükettiğimiz balıkların başında
çipura ve levrek geliyor. Eskiden 500 tür balığın avcılığı yapılırken şimdi
50'ye kadar düştü. Karadeniz'de eskiden 50 tür balık tezgahlarda yer alırken
şimdilerde üç beş türe düşmüş durumda. Dolayısıyla avcılıktan gelen türler
yeterli olmadığı için kültürü yapılan türleri tercih etmeye başladık. Kültür
üretiminde balık bir yılda gelişiyor ve soframıza geliyor. Bir yılda ortamdaki
kirleri bünyesinde barındırıp bize taşıması çok zor. Çok uzun vadede ancak
birikebilir, yani ben çok riskli bulmuyorum. Bugünkü araştırmalar bunu
göstermekte ama damak zevki bizi deniz türlerine yönlendiriyor. Ben arada pek
bir fark görmüyorum, rahatlıkla kültür balıkları yenebilir.'
_________________________________________________________