31 Ocak 2013 Perşembe

Su Ürünleri Mühendisleri Neden Mağdur Ediliyor?

Su Ürünleri Mühendisleri Neden Mağdur Ediliyor?
Bakanlığa Yöneltilen Soru Önergelerine Ne Yanıt Verildi?



Su Ürünleri Sektörü Dünya’da ve ülkemizde her geçen yıl daha da büyük sorunlarla karşı karşıya kalan Dünya’nın beslenmesinde her zaman büyük pay edinen ve FAO Balıkçılık Bürosunun 2012 raporuna göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde hayvansal üretim bazında Dünya’da birinci sıraya yükselmesi beklenen sektördür. Su Ürünleri Sektörü sürdürülebilir plan ve uygulamalarla hem gıda hem de istihdam ihtiyacını karşılayabilen önemli bir gelir getirici... faktördür.

 ______________________________________________________________

Ülkemizde 2012 yılı içerisinde 3 ay üst üste ihracat artış rekortmeni olan Su Ürünleri Sektörü ne yazık ki teknik personel istihdamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca yeterli önem gösterilememiştir. Aşağıda Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri’yle ilgili mesleki hak, yetki ve istihdamlarına yönelik bazı bilgiler yer almaktadır. Dünya’nın ve ülkemizin geleceğini ilgilendiren bu önemli konuya habercilik sorumluluğu ve etiği gereği duyarsız kalamayacağınıza inanıyoruz.

 ______________________________________________________________

Su Ürünleri Mühendisliği, ilk olarak 1983 yılında kurulan ve bugün yaklaşık 20 fakülte ile 30 yıllık akademik geçmişe sahip denizel ve iç su kaynaklarımızdan ekolojik ve ekonomik değer sağlamak için kurulan meslek dalıdır. Su Ürünleri Fakülteleri’nden mezun olan sayıları yaklaşık 15000 kişiyi bulan Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin ne yazık ki bugün denizlerimizde ve iç su kaynaklarımızda hiçbir tasarrufu bulunamamaktadır. Bunun nedeni ise bugüne kadar gerekli önem verilmeyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Politikalarıdır. İlgili kanunda (1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu) bile Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri kendi alanlarında yetkili kılınmamıştır.

 ______________________________________________________________

- Tarım alanları kadar su ürünleri istihsal alanı olan (25 milyon hektar) ülkemizde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki Su Ürünleri Mühendisi ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi sayısı yetersiz kalmaktadır. İlgili Genel Müdürlüklere yeterli sayıda Su Ürünleri Mühendisi ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi istihdamı yapılmamıştır. NOT: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda meslek dağılımlarına göre çalışan personel sayısı: Ziraat Mühendisi: 12956, Veteriner Hekim: 5302, Gıda Mühendisi: 1053, Su Ürünleri Mühendisi: 677 kişi

- 2011 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, kurulumundan itibaren yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen yapılanmasını tamamlayamamış, ilgilendiği alanda öğrenim görmüş olan Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri’ni istihdam etmemiştir.

 ______________________________________________________________

- Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı “Su Ürünleri Şube Müdürlükleri”nin hala kurulmamış olması, su ürünleri sektöründekilerin (yetiştiricilik ve/veya avcılık faaliyeti yürüten işletmelerin) “Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri”ne yönlendirilmeleri ve burada ilgili alanlarda yeterli sayıda Su Ürünleri Mühendisi ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin olmamasından kaynaklı hizmet alamamaktadırlar.

- Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nde su ürünleriyle ilgili alanlarda Su Ürünleri Mühendisi ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi istihdam edilmemektedir.

- Türkiye kıyı uzunluğunun (8333 km) Avrupa Ülkeleri’nden denize kıyısı olan 22 tanesinin kıyı uzunluğuna (66000 km) oranı yaklaşık %13’tür. Türkiye zengin kaynaklarına ve coğrafik konumuna göre su ürünleri üretiminde istenilen yerde değildir (Avrupa’da 5., Dünya’da ise 32. sıradadır). Bu konuda öğrenim gören Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin ilgili kamu kurumlarında istihdam ettirilmemesi ülkemizin bugünkü konumunu olumsuz yönde etkilemektedir.
- Deniz ve iç su ekolojisi kapsamında; alınması planlanan koruma önlemlerinde Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yerine diğer (Ziraat, Veterinerlik, Çevre, Kimya, Biyoloji) meslek gruplarının ilgili kamu kurumlarında görevlendirilmesi ve yetkilendirilmesinin sektöre negatif etkisi yansımaktadır.

- 2012 yılı içerisinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce yapılan denetimlerin (Su ürünleri üretimi, dağıtımı, avcılığı ve işlenmesi alanlarında) diğer meslek gruplarına (Ziraat, Veterinerlik, Gıda, Kimya, Biyoloji Bölümleri) yaptırılıyor olması Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin istihdamında mağduriyet yaratmakla kalmayıp sağlıklı denetim de yapılamıyor.

- Kaçak ve yasadışı avcılıkla elde edilen su ürünlerindeki artış ülkemiz sucul kaynaklarının bilinçsizce ve hor kullanılmasının yanı sıra üretimi yapılan su ürünleri avcılığının 2,5 katı kadar vergi kaçakçılığına neden olmaktadır.

 ______________________________________________________________

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 28000’den fazla ortağı bulunan 523 Su Ürünleri Kooperatifine ve Su Ürünleri üretiminin yoğun olduğu bölgelere yönelik TARGEL (Tarımsal Yayımı Geliştirme) Projesi gibi devlet destekli Su Ürünleri Mühendisi ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi istihdamı yaratması sektörün gelişimi için gereklidir.

 ______________________________________________________________

- Ülkemizde halen sucul kaynaklarımızın miktarının tam olarak tespit edilememiştir. Kaynak tespitiyle ilgili yapılacak çalışmaların yetkin ve alanında öğrenim gören Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri tarafından yapılması gerekmektedir.

 ______________________________________________________________

- 2012 yılı içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı atamalarda hakkaniyetsiz bir alım süreci izlenmiştir. ÖSYM’nin yapmış olduğu 2012/3 ve 2012/6 personel alımlarındaki Ziraat Mühendisi sayısı 1059, Veteriner Hekim sayısı 1649’dur. 2012 yılı içerisinde alınan Su Ürünleri Mühendisi sayısı ise sadece 76’dır. 

Su Ürünleriyle ilgili mesleki hak ve yetkilerin Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerine verilmemesinin neden olduğu sorunlar, Su Ürünleri Sektörü’nü telafisi mümkün olmayan ekolojik sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Ülkemizde her yıl azalan tür çeşitliliği, tükenen su ürünleri stokları ve kirletilen sucul kaynaklarımız buna en büyük delil olarak gösterilmektedir. Su Ürünleri Sektörü’yle ilgili alanlarda Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin acilen 1380 ve 5996 sayılı kanunlarda ve ilgili yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerle ilgili alanlarda yetkili kılınmaları ulusal ve uluslararası çıkarlarımızda (AB uyum süreci Balıkçılık Faslı) ülkemiz lehine sonuçlanacaktır.
Sürdürülebilir Balıkçılık Politikalarının devam etmesiyle gelecek nesillere aktarılacak olan ekolojik kaynaklarımız Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin mesleki hak ve yetkilerinin verilmesinin yanı sıra ilgili alanlarda istihdamlarıyla mümkündür.

 ______________________________________________________________

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 yılı içerisinde Su Ürünleri Mühendislerinin istihdamına yönelik bakanlığa yöneltilen soru önergelerine verdiği cevap şu şekildedir:

“2012 yılı içerisinde bütçe imkanları, kontenjan ve ihtiyaçlar doğrultusunda Su Ürünleri, Balıkçılık Teknolojisi ve Gıda Mühendisi alımlarına AĞIRLIK verilerek personel alımı planlanmaktadır” 

Oysaki 2012 yılı içerisinde yapılan 2966 personel alımından sadece 76’sı Su Ürünleri Mühendisidir.

Tüm bu veriler ışığında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılı içerisinde yapmayı planladığı 1700 kişilik personel istihdamının bu hususlar üzerinde durularak ve bakanlıktaki meslek gruplarının personel sayısı göz önüne alınarak, hakkaniyetli bir personel alımına gidilmesi ulusal çıkarlarımız açısından büyük önem arz etmektedir.

Makalenin haber değeri kazanması için lütfen oylayınız.

Saygılarımla.
 ___________________________________

Rana Ö. Kahraman


___________________________________




 ______________________________________________________________



_______________________________Yorumlar_______________________________


_________________________