31 Ocak 2013 Perşembe

Bir Meslek ve Mücadelesi


Ülkemiz, yönetimi ithal etmeyi benimsemiş bir davranışta. Toplumun yapısını, özelliklerini umursamadan veyahut halka uygun hale getirilmeden masamıza konulanlarla yönetiliyoruz. Sorunlara anlam aramamak gerek. Siyasi zeminin zayıflığı da bu anlayışa bağlı. Türkiye yönetimi bir yandan batılı, bir yandan doğulu olmaya çalışıyor. Anadolunun alt yapısı sadece bir denek unsuru.

İthal etme alışkanlığı o denli artmış ki, Avrupa  devletlerinin üstün olduğu konular yanına bir de üstün olmadığı konularda da devam etmiş. Dünyanın en fazla Alabalık yetiştiriciliğine ve ihracatına sahip bir ülke olarak Su Ürünleri politikalarını bile dışarıdan getirtmişiz. Suyu, halkı, tüketimi ve talebi çok daha farklı olan Avrupa ülkelerinden kopyala-yapıştır ile getirilen bir yönetim ancak böylesine düzensiz işleyebilirdi. Elimizde Avrupa’dakinden çok daha geniş bir meslek tanımı olarak Su Ürünleri Mühendisliği var ama işleyişimiz onlarınkinden çok daha dar. 82 yılında bir Veteriner hekimin darbe Cumhurbaşkanı  Evren’e götürdüğü teklifte eminim ki bir alt meslek grubu hayal edilmemişti. Peki günümüzde Biyolog, Ziraat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Balıkçı, Veteriner, Çevre Mühendisliği gibi bir çok meslek dalını da bir şekilde içinde bulunduran Su Ürünleri Mühendisliği neden bir alt meslek muamelesi görüyor. İşte bunun en büyük sebebi yukarıda anlattığım ithal yönetimlerdir. Türkiye’nin artık kendi güçlerini ve potansiyelini görmeye ihtiyacı var.  Geliştirilmeye açık bir sektörün önündeki Avrupai engelleri kaldırıp, öz potansiyelini kullanmaya başlamalıdır. Tanımını geniş yaptığı bu meslek gurubunun hak ve yetkilerini yani icraatlarını da genişleterek  dünya Su Ürünleri sektörünün kaderini yönlendirmede rol oynamasına destek çıkmalıdır.

Ülkemizde ki bu sorunun çözümü rica, minnet ile değil, Su Ürünleri sektörün ve sektörün önemli yapı taşı Su Ürünleri Mühendislerinin  bu  bilinç ile sorumluluğunu bilmesi  ve başarılarını yükseltmesiyle olacaktır. Bu bir talep olmamalıdır, bu bir gereksinimdir. Tüm Su Ürünleri sektör ilgilileri bu bilinci kazanmalı ve farkındalık sağlamak için var gücüyle çalışmalıdır.

 ___________________________________________

Nevzat Onur Bardakçı

 ___________________________________________



 ______________________________________________________________


_______________________________Yorumlar_______________________________


_________________________