1 Aralık 2012 Cumartesi

Pembe Göller ve Nedenleri


 Su yerine çilekli sütle doldurulmuş gibi görünen pembe göller kırmızıdan uçuk pembeye uzanan renklerini karotenoid üreten alglerden alıyorlar. Büyük çoğunluğu tuz gölü olan bu doğa harikaları, mevsimden mevsime renk de değiştirebiliyor.





1)  Hillier Gölü, Avustralya. Batı Avustralya'da yer alan bu göl parlak gül pembesi rengi nedeniyle en şöhretli pembe göllerden biri. Üstelik rengi kalıcı yani şişelediğiniz zaman da pembe kalıyor.

 2) Retba Gölü, Senegal. Dakar'ın kuzey doğusunda bulunan Retba Gölü pembe rengini Dunaliella salina alglerinden alıyor. %40'a ulaşan tuz oranı sayesinde gölde batmak mümkün değil.
 3) Salina de Torrevieja, İspanya. İspanyanın güney doğusunda bulunan gölün yarattığı mikroklima sayesinde bölge Avrupa'nın en sağlıklı yaşam alanı seçilmiş. Üstelik gölden elde edilen tuz da çok kaliteli.

 4) Hutt Gölü, Avustralya. Batı Avustralya'da yer alan gölün rengi içindeki alg oranına göre kırmızıya da dönüşüyor.
 5) Dusty Rose Gölü, Kanada Dusty Rose gölü ne tuz gölü ne de alg içeriyor. Onun gül pembesi renginin sebebi dağları, buzulları aşarak gelen akarsular. (resimde de görebilirsiniz) Bu akarsular pembe renklerini bölgeye özgü kayalardan alıyorlar.

6) Masazir Gölü, Azerbaycan. Bakü yakınlarında bulunan bu pembe göl yüksek oranda tuz içerdiği için bölgede tuz fabrikaları kurulmuş.




 7) Pink Gölü, Avustralya. Batı Avustralya'da bulunan bu göle rengini sadece algler vermiyor. Pembe renkli Brine karidesleri de büyük katkıda bulunuyor. Göl aynı zamanda bir kuş cenneti.








8) Quairading Gölü, Avustralya. Ortasından yol geçen bu gölün özelliği yılın belli zamanlarında yarısının koyu kırmızıya dönmesi.










9) Avustralya'da yer alan Pembe Göller Bölgesi. Her biri farklı bir ton pembe çünkü içerdikleri alg oranları değişik.










10) Tuz Gölü, Bozcaada. Bozcaada'da bulunan biricik pembe gölümüz yüksek oranda tuz içerdiği için yöre halkı tarafından tuz gölü olarak anılıyor. Rengi bazen kırmızıya da çalan gölün etrafı antik sütunlar ve kalıntılarla dolu.





___________________






















_______________________________Yorumlar_______________________________


_________________________