Su ürünlerinde ihracatı hızla artıran Türkiye, deniz
balıklarından sonra iç sularda yetiştirdiği alabalığıyla da iddialı konuma
geldi. Alabalığı tütsüleyerek pazara çıkaran üreticiler, kısa sürede Kuzey
Avrupa’da pazarın gözdesi oldu.
AA muhabirine açıklama yapan Su Ürünleri Tanıtım Grubu
Başkanı Melih İşliel, 2012 yılını 467 milyon dolar ihracatla kapatan sektörün
dünya pazarında en fazla levrek ile iddialı olduğunu belirtti.
Levrek, çipura gibi deniz ürünlerinin yanında son yıllarda
alabalıkta da ciddi ihracat artışları görüldüğüne işaret eden İşliel, genelde
iç tüketim için kurulan çiftliklerden fırın yatırımlarını tamamlayan firmaların
yüksek oranda ihracat yapmaya başladığına dikkat çekti.

Tütsülenmiş alabalık ihracatının geçen yıl 45 milyon dolara
yaklaştığını, Türk markalarının özellikle Kuzey Avrupa ’daki market raflarında
yerini aldığını kaydeden İşliel, ”Tütsülenmiş alabalık en gözde ihraç
ürünlerimiz arasına girdi. Bu ürünün, işlenmiş olması nedeniyle katma değeri de
yüksek. Türk markaları, Kuzey Avrupa’daki marketlerde kaliteli ürünleri
nedeniyle tercih edilir konumdadır” dedi.
_________________________________________________________
İç Pazara da Tanıtacaklar

Denizli ve Muğla ’daki çiftliklerinde alabalık üreterek
Avrupa ülkelerine ihracat yapan Yasin Özpek, 30 yıldır su ürünleri sektöründe
olduğunu belirterek, 2005 yılında Avrupa pazarında yaptığı incelemeler
sırasında tütsülenmiş balığın çok talep edildiğini gördüğünü anlattı.
Deneme üretimini gönderdikleri pazarlardan olumlu yanıt
gelmesi üzerine yatırım yaparak üretimlerinin büyük bölümünü tütsülemeye
başladıklarını ifade eden Özpek, ”İhracatımız geçen yıl 12 milyon avroya
ulaştı. Kapasitemiz yetseydi 20 milyon avroluk ihracat yapabilirdik.
Avrupa’daki alıcılar Türk markalarının yüksek kalitede olması nedeniyle tercih
edildiğini belirtiyor. Avrupa’da tütsülenmiş balıkla bir numara olduk ama
Türkiye ’de bu ürünü sevdiremedik. İsli rayihası nedeniyle damağımız için yeni
bir tat. Fakat tadanlar çok lezzetli olduğunu söylüyor. Avrupalılar
yüzyıllardan beri bu lezzete alışmış. Geniş bir kullanım alanı bulunan bu ürünü
iç pazarda tanıtmak istiyoruz” dedi.
_________________________________________________________
Tütsülenince Fiyatı 3’e Katlanıyor
Özpek, halk arasında isli balık olarak da bilinen
tütsülenmiş alabalığın, işlenme aşamalarını ise şöyle anlattı: ”Soğuk zincir
kırılmadan fabrikaya getirilen balıklar, temizlendikten sonra 6 saat tuzlu suda
bekletiliyor. Şişlere dizilerek meşe talaşlarının yandığı, dumanın
dolaştırıldığı, özel bir fırında 1 saate yakın pişiriliyor. Pişen balıklar bir
gün 5 derecede dinlendiriliyor. Dinlendirilen balıklar vakumlu paketlere
alınarak ihraç pazarlarına gönderiliyor. İşlenmemiş balıklar 3 avro civarında
ihraç edilirken, işlenmiş isli balıklar paketlemeye göre 9 ile 10 avro arasında
değişen fiyatlarla satılıyor. Danimarka , Hollanda , Almanya ve Fransa başta
olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ve Rusya ’ya gönderiyoruz.”
Kaynak: Anadolu Ajansı
_________________________________________________________