29 Temmuz 2012 Pazar

Petromyzontes


Yılan şeklindedir. Ergin bireylerde gözler iyi gelişmiştir. Ağızları ventralde bulunur. Ve çok sayıda diş içeren huni şeklindeki bir kısım ile kuşatılmıştır. Burun deliği başın dorsalinde yer alır. Ve ağız boşluğu ile bağlantısı yoktur. Her biri dışarıya ayrı bir delikle açılan 7 çift solungaç cebi bulunur. Sırt tarafında 2 dorsal ve 1 kaudal yüzgeç bulunur. Yumurtaları küçüktür. Ve uzun bir larva evreleri vardır.

Metamorfoz, hipofiz salgılarının etkisiyle oluşur. Dünyanın her tarafında akarsu , göl ve denizlerde yaşarlar. Denizlerde ve acı sularda yaşanlar yumurtlama zamanı tatlı suya göç ederler. Buralarda bıraktıkları yumurtadan çıkan larvalar metamorfozlarını tamamladıktan sonra yeniden acı sulara yada denize dönerler. Bir kısmı ise yaşamlarının tümünü tatlı sularda geçirirler. Larvalar yumuşak su tabanında kuyruk kısmının kuvvetli hareketleriyle ‘U’ şeklindeki tünellerde yaşarlar.
Su içerisinde bulunan diatem ve diğer küçük organizmalarla çamur içerisinde ki çürümüş organik maddelerin  süzme aygıtından geçirerek kirpiklerle yakalarlar. Bu tip beslenme nedeniyle 1 yılda 2 cm , 5 yılda 10-20 cm kadar boyları uzar. Örnek Türler;

Örnek Tür 1. Petromyzon marinus
Örnek Tür 2. Lampetra fluviatilis
Örnek Tür 3. Lampetra planeri  

_______________________________Yorumlar_______________________________


_________________________