20 Şubat 2012 Pazartesi

Katil yosuna tek silah: Salyangoz


AKDENİZ ve Ege kıyılarında hızla yayılarak deniz içindeki bitki, balık ve diğer deniz canlılarının yok olmasına neden olan Pasifik kökenli ’katil’ ve ’terörist’ yosun olarak adlandırılan 4 yosun türünü tüketen bir salyangoz türü tespit edildi.







Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nin 3 yıldır yürüttüğü Akdeniz’i tarama çalışmalarında, zehirli toksin yayan ve deniz dibinde çok hızlı yayılım gösteren Pasifik kökenli ’katil’ ve ’terörist’ olarak adlandırılan 4 yosun türü tespit edildi. ’Caulerpa prolinera’, ’caulerpa scalpelli formis’ ile ’katil yosun’ olarak adlandırılan ’caulerpa taxipolia’ ve ’terörist yosun’ olarak adlandırılan ’caulerpa racemose’ türlerini tüketen bir salyangoz türü belirlendi.

AÜ Su Ürünleri Fakültesi ile TÜBİTAK’ın Prof.Dr. Erhan Mutlu başkanlığında deniz çayırlarına yönelik yürütülen ortak araştırması sırasında, AÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Yaşar Özvarol, zehirli toksin içeren yosun türlerini bir salyangoz türü yediği sırada fotoğrafladı. Yapılan araştırmada katil yosunları tüketen salyangozun da İranKörfezi’nden Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e gelen ’strombus persicus conomuren’ türü olduğu anlaşıldı. 

Bu salyangoz türünün Türkiye kıyılarında ilk kez 1978 yılında görüldüğünü belirten Yrd.Doç.Dr. Yaşar Özvarol, 1980 sonrasında da İsrail, Yunanistan, Suriye, Kıbrıs gibi bölgelerde de tespitlerinin yapıldığını anlattı. Akdeniz’in yerlisi olmayan bu salyangoz türünün, son yıllarda hızlı bir yayılım gösteren katil yosun türlerini tükettiğini belirlediklerini söyleyen Yrd.Doç.Dr. Özvarol, 8 Temmuz 2011 tarihindeki Serik-Manavgat arasındaki dalış sırasında da bunu görüntülediğini açıkladı. Katil yosun türleri ile beslenen diğer deniz canlılarının zehirlenmesine rağmen, bu salyangozun etkilenmediğini gördüklerini belirten Yrd.Doç.Dr. Özvarol, şöyle dedi:

"Bu olay Akdeniz’deki katil yosun tehdidine karşı olmulu bir gelişme. Yayılımcı bir tür üzerinden beslendiği ve yayılımını baskı altında tutacağı için Akdeniz ekosistemi açısından çok olumlu. Bu salyangoz türünün midesi açılarak yediği organizmaların tek tek incelemesi yapılacak."





_______________________________Yorumlar_______________________________


_________________________